Amerikaan claimt Britse troon

Koning Allan uit Colorado, om u te dienen


Evans wil koning worden

Als koningin Elisabeth van Groot-Brittannië een dezer jaren haar troon verruilt voor een wolkje in de hemel, dan krijgt het land een koning. Wellicht niet Charles of William, maar koning Allan. Om precies te zijn Allen V. Evans uit de Amerikaanse staat Colorado. De Amerikaan beweert de oudste en beste rechten op de Britse troon te kunnen laten gelden. Hoe de vork precies in de steel zit, heeft Evans uitgelegd in een grote advertentie (foto) die hij in de Times heeft laten plaatsen.

Daarin legt hij uit dat zijn stamboom teruggaat naar Cunedda Wledig, de stichter van het koninkrijk Wales. Onder zijn voorvaderen zouden zich ook andere Britse koninklijke hoofden bevinden. Dus, zo legt Evans uit, is hij de logische volgende koning, niet Charles. Als het moet, kan hij daartoe bewijs overleggen in de vorm van een stamboom en een familiewapen. Eenmaal op de troon heeft hij grootse plannen. ‘Lady Britania’, zo schrijft hij ‘shall be made great once again’. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Een aardige poging, maar Evans maakt natuurlijk geen enkele kans. Groot-Brittannië heeft in de loop der eeuwen vele koningshuizen gehad. Daaronder de Plantagenets, de Tudors en de Stuarts. Die zijn om allerlei redenen hun aanspraken op de troon kwijtgeraakt. Het huidige koningshuis, de Windsors, komt voort uit het Duitse koningshuis Saxe-Coburg. Ze veranderden hun naam in 1917 in het meer Engelse Windsor vanwege de Eerste Wereldoorlog.

Veel van de vorige koningshuizen hebben nog levende nazaten, die de troon dus ook zouden kunnen claimen. De beste kans lijkt een Duitse dame te hebben, Felicitas von Reiche, een achter-achterkleindochter van koningin Victoria. Maar zij heeft nooit blijk gegeven de troon te ambiëren.