Amerika wilde maan opblazen


Gregory H. Revera
De Amerikanen wilden laten zien hoe machtig ze waren door een atoombom te laten ontploffen op de maan. De beroemde sterrenkundige Carl Sagan hielp mee plannen te maken voor dit bizarre experiment, meldt nieuwszender CNN. De zender interviewde Leonard Reiffel, een voormalige luchtmachtarts, die bij de plannen betrokken was.

Het plan dateert uit 1958, op het dieptepunt van de Koude Oorlog. Volgens Reiffel wilde Amerika in een noodgeval aan de Sovjet Unie laten zien hoe militair superieur het land was. Daarom moest er een kernraket op de maan worden gericht, een plan dat bekend werd als Project A-119. Zou oorlog ieder moment dreigen, dan wilde het Amerikaanse leger laten zien dat het tot alles in staat was.

Naast dit plan was er ook nog het voornemen om kernraketten op de maan te plaatsen. Die moesten de communisten ook duidelijk maken dat een aanval op de Verenigde Staten absoluut onverstandig was. Als alle kernraketten op aarde vernietigd zouden zijn, dan hadden de Amerikanen die op de maan nog.

Overigens kwamen de mensen die het project bestudeerden al snel tot de conclusie dat een explosie op de maan een speldenprik zou zijn, de maan viel niet te vernietigen met de wapens uit die tijd.

Het rapport dat Reiffel samen met andere onderzoekers schreef is door CNN met hulp van de Amerikaanse Wet Openbaarheid van Bestuur (FOIA) opgevraagd. Het plan was echt.