Amerika wilde eigen UFO


Klik voor vergroting.
De nationale archieven van de Verenigde Staten hebben plannen voor het maken van een vliegende schotel openbaar gemaakt. De plannen dateren uit de jaren vijftig, toen de VS werden getroffen door een golf van UFO-gekte. Kennelijk raakte de luchtmacht daardoor geïnspireerd; ze lieten uitzoeken of je een vliegende schotel kon bouwen.

Een Canadees bedrijf begon te rekenen en te tekenen onder de geheime naam ‘Project 1794’. Het resultaat was een plan voor een rond vliegtuig dat met vier keer de snelheid van het geluid door de atmosfeer kon zoeven. Het zou op 30 kilometer hoogte vliegen en een bereik hebben van 1600 kilometer. Het luchtvaartuig zou verticaal kunnen stijgen en landen.

Klinkt goed. De Canadezen lieten bovendien weten dat ze het voor 3 miljoen dollar konden ontwikkelen (26 miljoen in huidige dollars), een koopje. Toch kwam het project nooit verder dan de tekentafel. Uit andere experimenten van de Amerikaanse luchtmacht bleek dat rond een slechte vorm is voor vliegtuigen. Ze zijn instabiel en hebben grote moeite om hoogte te winnen.

In 1960 werd het plan dan ook afgeschoten door de luchtmacht. De tekeningen verdwenen in het archief, waar ze na de verplichte periode van geheimhouding nu openbaar zijn gemaakt.