Amerika veel vroeger bevolkt


vuistbijlen-aroyo

De naam Clovis wordt in de geschiedenis van het Amerikaanse continent met hoofdletters geschreven. In deze gemeente in de Amerikaanse staat New Mexico werden in de jaren dertig de oudste objecten ooit op het Amerikaanse continent gevonden. Een dikke 11.000 jaar geleden woonden in Clovis mensen, die behoorden tot de eerste golf van kolonisten die uit Azië, via Alaska naar het Amerikaanse continent waren gekomen, zo luidde de theorie.

Maar de glans is van Clovis af. Al een tijdje zijn er aanwijzingen dat mensen nog veel eerder in Amerika rondliepen. Het nieuwe archeologische epicentrum heet Arroyo Seco en ligt in Argentinië. Daar doet de Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires opgravingen die alle theorieën over de bevolking van het Amerikaanse continent op zijn kop zetten.

Op de foto staan werktuigen die in Arroyo Seco zijn gevonden. Koolstofdatering heeft vastgesteld dat ze 14.000 jaar oud zijn, drieduizend jaar ouder dan de spullen die in Clovis zijn gevonden. Bovendien ligt deze vindplaats duizenden kilometers van Alaska, wat betekent dat de voorouders van de werktuigmakers eeuwen eerder over de Beringzee zouden zijn gekomen tussen Siberië en Alaska.

Maar mede dankzij dit soort vondsten twijfelen steeds meer onderzoekers of de route via Siberië wel de oudste is. Genetisch onderzoek van oorspronkelijke inwoners van Zuid-Amerika toont een directe link aan met volkeren in de Stille Oceaan en Azië. Misschien zijn de voorouders van de werktuigmakers uit Argentinië gewoon met de boot aangekomen. De inwoners van Clovis zijn volgens deze theorie geen vroege bewoners, maar juist de kinderen van emigranten die uit het zuiden kwamen. Misschien stammen ze zelfs af van de mensen in Arroyo Seco.

Daarmee staan alle bestaande theorieën over de bevolking van het Amerikaanse continent op hun kop. Niet van noord naar zuid, maar precies andersom. Dat er mensen via de Beringstraat kwamen, staat door archeologisch bewijs wel vast. Maar ze lijken eerder laatkomers dan pioniers te zijn geweest.

(Plosone)