‘Amelia earhart werd 86’


Amelia Earhart

Het is een van de meest dramatische momenten in de luchtvaartgeschiedenis. Op 2 juli 1937 vertrekt pilote Amelia Earhart in een Lockheed Electra om van Californië naar Australië te vliegen Ze zou nooit aankomen, waarschijnlijk stortte het vliegtuig in de Stille Zuidzee op een atol. Earhart en haar navigator kwamen bij de crash om of stierven door honger en dorst.

Niets van dat alles, staat in een nieuw boek: Amelia Earhart: Beyond the Grave. Daarin beweert schrijver W.C. Jameson dat Earhart door de Japanners is neergeschoten en gevangen werd genomen. In 1945 kwam ze terug uit gevangenschap in Japan en keerde terug naar de VS, waar ze leefde onder de naam Irene Bolam tot ze stierf in 1982.

De Amerikaanse overheid zou overal vanaf hebben geweten, maar hield het geheim onder de pet. De reden is dat Earhart een spionne was, die tijdens haar trip informatie zou hebben verzameld over de Japanse vloot ij de Marshall Eilanden. Het boek is gebaseerd op de herinneringen van een neef van een man die voor de Amerikaanse geheime dienst werkte.