Amazone stam bijna uitgestorven


Van de Akuntsu stam in het Braziliaanse Amazonegebied leven nog slechts vijf personen nadat Ururú, het oudste lid, is gestorven.

Hoewel Ururú de oudste was, nam ze nog actief deel aan het leven in deze bijna uitgestorven stam. Volgens Altair Algayer, het hoofd van FUNAI’s (Brazilië’s ministerie van Indiaanse zaken) team dat belast is met de bescherming van het grondgebied van de Akuntsu ‘was ze strijdbaar, sterk en verzette ze zich tot het laatste moment.’ Nu is ook haar broer Konibú ernstig ziek.

Ururú was getuige van de genocide op haar volk en de vernietiging van hun leefgebied in het regenwoud nadat veeboeren en hun gewapende bendes de inheemse gebiedsdelen van Rondônia introkken. Deze Braziliaanse deelstaat werd toegankelijk gemaakt door koloniseringprojecten van de overheid en de aanleg van de beruchte BR 369 verkeersweg in de jaren zestig en zeventig.

Met het overlijden van Ururú gaat een groot deel van het historisch geheugen van haar volk verloren. De volledige waarheid over de gruwelijkheden die de Akuntsu de laatste vijftig jaar zijn aangedaan zal waarschijnlijk nooit bekend worden, maar de overlevenden kunnen zich herinneren dat hun familieleden werden gedood toen veeboeren het vuur op hen openden en met bulldozers hun huizen vernietigden.

Op het lichaam van de twee overlevende mannen, Konibú en Pupak, zijn de littekens te zien waar ze getroffen werden door kogels toen ze wegvluchtten.

FUNAI vond de resten van huizen die door de veeboeren waren vernietigd om oerwoud om te zetten in weidegrond voor vee. Hoewel de boeren hadden geprobeerd om het bewijs van hun misdaad te verhullen, werden houten palen, pijlen, bijlen en gebroken aardewerk gevonden.

Toen FUNAI in 1995 in contact kwam met de Akuntsu stam, telde deze zeven personen. De jongste, dochter van Konibú, stierf in januari 2000 toen een boom op haar huis viel.

Momenteel leven ze in een gebied dat officieel erkend is door de Braziliaanse overheid. Hier wordt hun land door FUNAI beschermd tegen de expansie van de omliggende veeboeren.

Zonsondergang boven de Amazone. Voor steeds meer inwoners van het regenwoud is het steeds moeilijker om te overleven. Foto: Praziquantel
Zonsondergang boven de Amazone. Voor steeds meer inwoners van het regenwoud is het steeds moeilijker om te overleven. Foto: Praziquantel