Amateur vindt verloren satelliet


image satelliet

De Canadese amateur-astronoom Scott Tilley heeft een verrassende ontdekking gedaan. In plaats van het radiosignaal van een Amerikaanse spionensatelliet die hij wilde opsporen, ving hij het signaal op van een lang geleden verloren NASA-satelliet genaamd IMAGE (Imager voor Magnetopause-to-Aurora Global Exploration). Eind 2005 was voor het laatst iets vernomen van het ding.

De satelliet, die bij lancering net geen 500 kilogram woog, werd op 25 maart 2000 in een baan om de aarde gelanceerd en draait rond de aarde in een baan op een hoogte tussen 1.000 en 46.000 kilometer. IMAGE, uitgerust met zes verschillende deeltjesdetectoren, bestudeerde het magnetisch veld van de aarde en was in staat om de deeltjesstromen zeer gedetailleerd in kaart te brengen.

IMAGE leverde bijna zes jaar waardevolle gegevens over ruimteweer, het inwendige magnetische veld van de aarde en de plasmastromen rond onze planeet. Op 18 december 2005 viel de satelliet echter plotseling stil en mislukten de pogingen van NASA om opnieuw contact te maken.

Vermoedelijk is de dode satelliet opnieuw geactiveerd. NASA-experts vermoeden dat toen de batterijen van de sonde volledig leeg waren een automatisme heeft geleid tot een herstart van de systemen op basis van zonne-energie die met de panelen van IMAGE is opgewekt. Wellicht heeft dat de storing opgeheven. Ze analyseren of de satelliet weer opnieuw kan worden gebruikt.