Amandelen knippen verhoogt kans astma


Ooit was het een bijna standaard operatie op kleine kinderen. Het knippen van de amandelen mag dan iets minder normaal zijn geworden, toch gaan deze organen er nog altijd bij één op de vijf kinderen uit. En dat getal mag nog lager, het ontbreken van de amandelen verhoogt de kans op astma met driehonderd procent, zeggen medici na een grootschalig onderzoek.

Daarnaast verhoogt het de kans op longontsteking, griep en bronchitis.

Medici van de universiteit van Kopenhagen deden liefst dertig jaar onderzoek naar het knippen van amandelen. Ze publiceerden hun bevindingen in het Journal of the American Association of Medicine. De amandelen leveren een belangrijke bijdrage aan de algehele weerstand, maar tot in de jaren zeventig dachten artsen juist dat het een bron van infecties was.

De onderzoekers volgden een kleine 1,2 miljoen kinderen die tussen 1979 en 1999 hun amandelen verloren. Het viel op dat ze veel vaker dan een controlegroep aandoeningen hadden aan de luchtwegen, met astma op nummer één. Ook het risico op COPD verdubbelde dankzij het verwijderen van de organen. De Denen raden dan ook aan dat artsen deze behandeling alleen in extreme gevallen uitvoeren.