Alzheimer voorspellen


Een internationaal team van onderzoekers heeft een methode ontdekt om te voorspellen of iemand de Ziekte van Alzheimer krijgt. Dat is belangrijk, omdat artsen dan kunnen beginnen met het voorschrijven van medicijnen, jaren voor de eerste symptomen zich openbaren. Daardoor kan de ziekte worden uitgesteld of zelf helemaal voorkomen.

Het is al langer bekend dat sommige mensen aanleg hebben voor Alzheimer. Alleen was er tot nu toe geen betrouwbare en goedkope methode om te voorspellen wie de ziekte zal krijgen en wie niet. Nu hebben onderzoekers ontdekt dat er tien eiwitten in het lichaam zijn, die aangeven of iemand gevoelig is voor de ziekte.

Er zijn enkele medicijnen tegen Alzheimer, maar die werken nauwelijks, vooral als ze worden gegeven nadat de symptomen al beginnen. Door sneller op te sporen wie de ziekte krijgt, is het mogelijk veel eerder te beginnen. Of de medicijnen de ziekte dan kunnen voorkomen, is onbekend. Toch denken de onderzoekers dat hun ontdekking ook kan helpen om betere middelen tegen Alzheimer te ontwikkelen.

De grote vraag is hoe deze vinding ingezet kan worden. Volgens de onderzoekers kunnen ze binnen 2 jaar een standaard bloedtest op de markt brengen die iedere huisarts kan gebruiken. Dat levert ongetwijfeld een hoop positieve resultaten op. Maar dan? Het is niet zeker dat medicijnen tegen de ziekte aanslaan. Moeten mensen weten dat ze waarschijnlijk zeer dement gaan worden?

Gelukkig worden momenteel nieuwe medicijnen ontwikkeld tegen Alzheimer die binnen 10 jaar op de markt moeten komen. Die zouden het een vermijdbare ziekte moeten maken. De bloedtest kan helpen om deze medicijnen op tijd toe te dienen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Alzheimer’s & Dementia.