Alwéér je sleutels kwijt?


Je zoekt je wezenloos naar je sleutels en vindt ze op de plek waar je het eerst had gekeken. Frustrerend maar verklaarbaar, zeggen wetenschappers.

Misschien herken je het. Je dreigt te laat op je werk te komen, pakt snel je spullen bij elkaar, wil je sleutels pakken en … die zijn weg. De haastige zoektocht die volgt is vervelend. Maar misschien is het ergste nog dat je de sleutels uiteindelijk terugvindt op de plaats waar je al tien keer hebt gekeken.

Wetenschappers van de Universiteit van Waterloo (Canada) hebben onderzocht hoe dat kan, meldt NewScientist. Ze denken dat je over de sleutels heenkijkt, omdat twee hersensystemen op verschillende snelheden werken.

De onderzoekers lieten proefpersonen op een computerscherm zo snel mogelijk zoeken naar een bepaald object tussen vergelijkbare objecten. Daarbij viel op dat deelnemers het gezochte object opvallend vaak misten. Ze keken er geregeld overheen, ook als ze geconcentreerd werkten en weinig anders aan hun hoofd hadden. Zelfs als ze eerst een denkbeeldige deksel moesten optillen om het figuur te zien, deden ze dat vaak zonder het te herkennen. Hoe dat kon leek een raadsel.

Maar toen de wetenschappers de muisbewegingen van de proefpersonen gingen analyseren, werd meer duidelijk. Direct nadat een deelnemer een gezocht object over het hoofd had gezien, bewoog hij of zij de muis iets trager. Kennelijk kwam er wel enige informatie door.

De onderzoekers denken dat het deel van de hersenen dat ons laat bewegen (zoeken) sneller werkt dan het deel dat de beelden die onze ogen zien verwerkt. We zíen de sleutels dus wel, maar geven ons visueel systeem niet genoeg tijd om ze als het gezochte object te herkennen. Volgende keer dus langzaam zoeken als je haast hebt.