Aluminium laadt je telefoon in een minuut


Het ziet er weinig spectaculair uit, maar dit stukje buigbaar aluminium kan een mobiele telefoon in een minuut helemaal vol laden. Het is ontworpen aan Stanford universiteit in de Verenigde Staten en het kon wel eens de hele wereld op zijn kop gaan zetten. Het is dun, flexibel en veilig.

Sinds jaar en dag is bekend dat aluminium erg geschikt is voor het maken van batterijen. Het heeft een grote opslagcapaciteit voor elektriciteit en het wordt niet zo warm als sommige andere materialen. Het probleem is alleen hoe je de stroom veilig in en uit het aluminium krijgt.

Bij toeval is daar nu een methode voor bedacht. Door een elektrode van grafiet te gebruiken, blijkt het aluminium heel snel te laden en ontladen te zijn. Een elektrode is een geleider die gebruikt wordt om elektriciteit te laten stromen van het ene materiaal in het andere.

Het resultaat mag er zijn. De nieuwe batterij kan 7500 keer worden geladen en ontladen. Bovendien is het risico op oververhitten of vuur nihil. Zelfs als de batterij wordt doorboord, gebeurt er niets.

De batterij staat in het komende nummer van Nature. Wanneer hij in productie gaat, is niet bekend.