Altruïsme maakt gezond


Iets voor een ander doen is niet alleen leuk, het is ook echt gezond, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Om hulp vragen is lastig, dus sjouw je die zware tassen liever zelf, ondanks je zwangere buik, en blijf je zwoegen op die ene opdracht terwijl je er niets van begrijpt. Nee hoor, ik heb geen hulp nodig. Ik doe het zelf wel. Hoe onafhankelijk en zelfstandig we ook denken te zijn, het zou goed voor ons zijn om soms een beetje hulp te aanvaarden. Niet alleen omdat je daar zelf beter van wordt, het geeft ook de ander een goed gevoel.

Helpen maakt gelukkig. Psychologen spreken zelfs over een helpers high: mensen die een ander de helpende hand bieden, ervaren een gevoel van euforie, hebben minder stress en meer energie.

Door een ander te helpen, help je ook jezelf

Uit onderzoek van de Universiteit van Missouri (USA) blijkt wederom hoe goed het is om een ander te helpen. Het zou namelijk de kans op verslaving bij jezelf verkleinen. De studie richtte zich op jongeren van het platteland, omdat deze groep het snelst naar de drugs zou grijpen. De onderzoekers waren benieuwd wat altruïstisch gedrag met deze groep jongeren zou doen.

De resultaten waren opvallend: jongeren die andere mensen hielpen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, dronken minder alcohol en gebruikten minder marihuana. Conclusie: Door een ander te helpen, help je ook jezelf, waardoor hulpvaardigheid ironisch genoeg een egoïstisch motief krijgt.

Bron: Journal of Youth and Adolescence. Foto: Franant, Dreamstime