Altijd honger? Meld je in Ulm


Een driejarig kind voelt zich nooit vol en blijft daardoor eten. Het kind – er is niet bekend gemaakt of het een jongen of meisje is – werd door de ouders naar het academische ziekenhuis in de Duitse stad Ulm gebracht. Daar begonnen artsen met allerlei tests om te zien wat er aan de hand was.

Het kind blijkt door een genetische mutatie niet het hormoon leptine aan te maken. Dat wordt normaal in het vetweefsel geproduceerd en geeft signalen aan de hersens als er genoeg is gegeten. Bij dit kind bleef dat signaal helemaal uit. De artsen geven het kind nu daarom kunstmatige leptine in pilvorm bij het eten. Dat werkt, het kind eet minder, zo schrijven de artsen in het vakblad New England Journal of Medicine.

Het is voor het eerst dat een mens wordt gevonden zonder enige aanmaak van leptine. Maar toch is dit meer dan een medische rariteit. De artsen blijven die kind volgen om te leren over de werking van leptine. Kan het zijn dat wat de driejarige heeft, in mindere mate bij andere mensen voorkomt? Sommige mensen klagen dat ze altijd honger hebben.

Een zoektocht onder eigen patiënten leverde al drie nieuwe gevallen op waarbij mensen te weinig leptine produceren. In Ulm bereiden ze zich voor op een groot onderzoek om te zien hoe wijdverbreid dit probleem is.