Alsjeblieft geen bonen


Nasa zoekt een kok die 120 dagen lang op het eiland Hawaiï wil koken voor een groepje mensen. Voor je solliciteert is het wellicht handig te weten dat je al die tijd niets van het eiland zal zien omdat je in twee containers zit. De bedoeling van deze absurde exercitie is om een lange ruimtereis te simuleren. Tijdens deze simulatie zal voor het eerst echt worden gekookt.

Ruimtereizen zijn geweldig, maar voor astronauten worden zelfs de meest basale menselijke behoeftes problematisch. Plassen en poepen moet in ingewikkelde apparaten omdat er geen zwaartekracht is om de afvalstoffen uit je lichaam te trekken.

Eten aan boord van het ISS.
Aan de andere kant van het spijsverteringskanaal is het ook al geen pretje. Aan boord van ruimtevaartuigen zijn de maaltijden gericht op gewichtsbesparing en snelle bereiding, niet op smaak.

Vandaar dat er tijdens langere verblijven in de ruimte vaak ‘menumoeheid’ optreedt. Veel eten komt uit tubes en bestaat uit gepureerde smurrie met een smaakje. Astronauten die terugkeren naar aarde klagen bijna altijd over het eten.

Nasa wil kijken of daar iets aan te doen is. Vandaar dat er op deze simulatie voor het eerst een kok mee moet gaan. Kan die eenvoudige doch voedzame maaltijden bereiden? Lukt dat met een minimum aantal ingrediënten? Kan een kok in de ruimte iedere dag iets nieuws neerzetten voor een hongerige bemanning? Op die vragen wil Nasa graag antwoord hebben.

Onnodig te zeggen dat er geen bonen en andere gasopwekkende voedingsmiddelen in de cabine aanwezig zullen zijn.

Nog steeds interesse? Aanmelden kan tot 29 februari.

Follow Faqtman on Twitter