Als muren nicotine ademen


Je bent gestopt met roken. Maar je huis ademt nog steeds gevaarlijke stoffen uit, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

F002/4405In een ruimte waar geregeld wordt gerookt, trekt nicotine in muren, gordijnen en meubels, blijkt uit onderzoek aan Berkeley National Academy in Californië. Ze analyseerden de cabines van twee vrachtauto’s waarin jarenlang is gerookt. Ook enige tijd nadat de vrachtauto’s waren afgedankt, vonden de scheikundigen nog voldoende blauwzuur, toluol,butaan, koolmonoxide, chroom, cadmium en zelfs het radioaktieve Polonium-210.

Het aanraken van oppervlaktes waarin deze stoffen zijn geïmpregneerd is gevaarlijk en kan zelfs tot dodelijke ziektes leiden, zo zeggen de Amerikanen.

Het gevaarlijkste zijn de nitrosamines, die in grote hoeveelheden in de cabines wed gevonden. Deze stof kan kanker veroorzaken als het in aanraking komt met zuurstof. Het kan via de huid worden opgenomen en is bijzonder schadelijk voor kinderen. Nitrosamine kan jaren in poreuze oppervlaktes overleven. Daarom is het verstandig om een huis waarin is gerookt grondig schoon te maken en te verven, vooral als er kinderen over de vloer komen.