Als er leven op Mars is, dan hier


Mars leven

Een internationale groep sterrenkundigen heeft zich bezig gehouden met een interessante vraag. Als er leven op Mars is, waar hebben we dan de grootste kans dat te vinden? Hun eensgezinde antwoord is te zien op de foto: het Argyre bassin op het zuidelijke halfrond van de rode planeet.

Argyre bevat landschapselementen die veelbelovend zijn vanuit astrobiologisch oogpunt, waaronder hydrothermale afzettingen, heuvels van ijs bedekt met sedimenten en oude gletsjers. Dat zijn plekken waar leven ondanks de barre omstandigheden stand kan houden. De onderzoekers spreken dan niet over kleine groene mannetjes, maar over sporen, schimmels of bacteriën.

Gelukkig is het bassin bovendien relatief makkelijk te bereiken voor toekomstige missies, zo schrijft het team in het vakblad Astrobiology. Die kunnen in de buurt landen en dan gericht op zoek gaan naar leven. Zelfs bemande missies komen daarvoor in aanmerking.

Het bassin ontstond 4 miljard jaar geleden toen een grote asteroïde zich in Mars boorde. De rode planeet had toen nog een atmosfeer en er was stromend water. Dat heeft het gat waarschijnlijk snel gevuld, aangezien er rivieren in de buurt waren. Dat zijn ideale omstandigheden voor leven om te ontstaan, zeker omdat de asteroïde wellicht ook leven bevatte. Veel biologen denken dat het leven op aarde zo ook is begonnen.