Vreemd: Alpen wandelen naar het noorden


Alpen

De Alpen wandelen naar het noorden en worden hoger. Onderzoekers van de Technische Universiteit van München hebben dit ontdekt door meer dan 300 GPS-antennes te gebruiken in de Duitse, Oostenrijkse, Sloveense, Italiaanse, Franse en Zwitserse Alpen. Gemiddeld migreren de bergen noordwaarts met een halve millimeter per jaar en stijgen ze met 1,8 millimeter.

Zoals het team van het Duitse Geodetic Research Institute meldt in het tijdschrift Earth System Science Data, heeft elke GPS-antenne sinds twaalf jaar om de 15 seconden zijn positie doorgegeven. Die gegevens zijn een goudmijn om heel langzame veranderingen te detecteren, zoals het groeien van de bergen. Daarvoor moet wel een enorme hoeveelheid data worden verwerkt. Een speciaal daarvoor ontwikkeld computermodel illustreert nu voor het eerst de dynamiek van het hele Alpengebied.

Dat model toont ook regionale eigenaardigheden. Sommige van de Alpenreuzen reizen met een snelheid van maximaal 1,3 millimeter per jaar naar het noordoosten. In Zuid- en Oost-Tirol wordt deze beweging echter overtroefd door een rotatie naar het oosten, terwijl tegelijkertijd de bergen daar worden samengedrukt. De groei is ook niet overal hetzelfde: in het zuidelijke deel van de Alpen komen de bergen maar heel langzaam omhoog. In de Centrale Alpen op de grens tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië, bereikt de groei een maximum van meer dan twee millimeter.

De bewegingen zijn het resultaat van de druk die Afrika op Europa uitoefent. Dat begon 200 miljoen jaar geleden en duurt tot op de dag van vandaag voort, rapporteren de onderzoekers.