Allergie na transplantatie


kiwi

Een 46-jarige man uit Duitsland heeft kort geleden een allergie ontwikkeld voor kiwi’s. Artsen zijn zeer geïnteresseerd in dit geval, omdat hij het groene en harige fruit niet meer kan eten sinds hij een transplantatie heeft ondergaan van beenmerg. Het merg is afkomstig van zijn zus, die al een allergie voor kiwi’s had. Het is de eerste keer dat is aangetoond dat een dergelijke aandoening door een transplantatie kan worden overgedragen.

De Duitser heeft zelf geen groot probleem met zijn nieuwe allergie. Hij lijdt aan leukemie en zal door de transplantatie in ieder geval langer leven. Via het beenmerg van zijn zuster heeft hij hematopoietische stamcellen ontvangen. Deze cellen maken nieuwe bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen aan. Veel gezonde stamcellen worden door chemotherapie vernietigd, waardoor de kanker wordt bestreden, maar de patiënt er een nieuw probleem bij heeft. Door de transplantatie moet een patiënt weer bloedcellen aan gaan maken.

Onderzoekers van de Technische Universität in München zijn in staat geweest om de cellen te isoleren die de allergie veroorzaken. Die bleken na analyse inderdaad afkomstig van de zus van de patiënt. Daarmee is zeker dat via stamcellen ook een allergie doorgegeven kan worden. Een allergie ontstaat als het afweersysteem van het lichaam denkt dat een onschuldige stof een ziekteverwekker is. Dat misverstand zit dus in ieder geval in het beenmerg, wellicht is dat zelfs de oorsprong.

Soms ontwikkelen mensen ook een kortstondige allergie voor bepaalde stoffen na een bloedtransfusie. Maar die vervaagt altijd snel als de vreemde bloedcellen binnen enkele weken worden vervangen door lichaamseigen bloedcellen. De Duitse onderzoekers zijn daarom vooral benieuwd of deze patiënt allergisch blijft. Dan is de allergie namelijk deel geworden van zijn eigen afweersysteem, schrijven zij in National Center for Biotechnology Information.