Allergie beschermt tegen angststoornis (maar juist niet tegen depressie)


allergie

Een chronische allergie is niet prettig en kan zelfs levens beïnvloeden. Toch schijnt achter deze wolken de zon: wie een constante allergie heeft, krijgt veel minder snel een angststoornis. Tot die conclusie komen medische onderzoekers van de Technische Universiteit München na een grootschalig onderzoek onder mensen met allerlei allergieën.

Een verklaring hebben de Duitse wetenschappers ook. Een allergie levert psychische stress op, waar degene die er aan lijdt mee moet omgaan. Een dergelijke strategie werkt ook op andere vlakken, zodat een angststoornis minder snel vat krijgt op die persoon.

Het slechte nieuws is dat een allergie niet beschermt tegen depressies. Integendeel, die komen zelfs iets vaker voor onder mensen met een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s. Hoe dat komt, konden de onderzoekers niet ontdekken. Het kan zijn dat de allergie mensen gevoeliger maakt voor depressie, of dat depressieve mensen vaker een allergie hebben.

Meer slecht nieuws is er voor mensen met hooikoorts. Zij zijn juist wel gevoeliger voor een angstaanval, toonde hetzelfde onderzoek aan. Ook hier is het mechanisme achter de link niet goed duidelijk. De onderzoekers denken dat de seizoensgebonden stress van niezen en proesten in dit geval negatief uitpakt en mensen gevoeliger maakt voor zwartgalligheid.

(International Archives of Allergy and Immunology)