Allemaal mooi dankzij cheerleader effect


Het is waarschijnlijk nog niet eerder gebeurd dat een wetenschappelijk idee eerst wordt geïntroduceerd in een sitcom. De comedy How I met Your Mother heeft de primeur. In deze serie werd vorig jaar het begrip cheerleader effect geïntroduceerd, het fenomeen dat mensen in een groep knapper lijken dan wanneer je ze alleen tegen komt. Dat is nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Tijdens vijf experimenten aan de University of California, San Diego (VS) werd aan proefpersonen een serie foto’s getoond van mannen en vrouwen. De vraag was eenvoudig: geef aan hoe knap deze mensen zijn. Sommige foto’s waren van mensen alleen, anderen van mensen in een groep. Er waren ook collages bij van individuele foto’s die bij elkaar waren geplakt.

Mensen die alleen op de foto stonden werden stelselmatig als minder aantrekkelijk beoordeeld, mensen in een groep of in een collage waren mooier, vonden proefpersonen.

De onderzoekers hebben een theorie hoe dat komt. Als je naar een groep kijkt, dan zie je een soort gemiddelde van de gezichten. Alle pukkels, scheve neuzen en te kleine jukbeenderen worden daardoor weggepoetst. Het gevolg is dat vooral onaantrekkelijke mensen knapper worden.

Het onderzoek staat in het vakblad Psychological Science.