Alleen zink werkt tegen snotneus


verkouden

Het hele land is weer eens aan het snotteren. Tegen verkoudheid helpt niets, zeggen sommigen, terwijl anderen zweren bij een hoge dosis vitamine C. Wie heeft gelijk? Geen van beiden. Er is wel degelijk iets aan de duur en de ernst van een verkoudheid te doen, maar sinaasappels uitpersen is een remedie die alleen de citrusboeren goed doet. Wat je wel nodig hebt is zink.

Een studie uit 2011 naar verkouden mensen heeft aangetoond dat vitamine C noch de duur, noch de symptomen van verkoudheid vermindert. Een dosis zink iedere dag (15 milligram lijkt de ideale dosis) zorgt wel dat je minder erg en minder lang snottert. Het immuunsysteem heeft zink namelijk nodig om goed te werken. Heb je er te weinig van, dan krijgen bacteriƫn en virussen makkelijker vat op je lichaam.

Helemaal niet verkouden worden? Ook daar heeft de wetenschap over nagedacht. Een inenting is er voorlopig nog niet, maar je kunt wel maatregelen nemen.

Begin bijvoorbeeld een gezin. Mensen met kinderen worden minder snel verkouden, zeggen onderzoekers van de Carnegie Mellon University in de VS. Hoe het werkt, is niet helemaal bekend. Wellicht dat kinderen met hun vele korte ziektes ons immuunsysteem goed trainen of dat ze stress-verminderend werken.

Veel eenvoudiger en goedkoper is het om een paar lekkere warme sokken te kopen. Dat is een ontdekking van het Verkoudheidscentrum van de universiteit van Cardiff (GB). Als de voeten koud worden, daalt de temperatuur van het lichaam en trekken de bloedvaten zich samen zodat er minder bloed door de huid wordt gepompt. Dit gebeurt ook in de neus waardoor de trilhaartjes in de neusgaten minder goed hun werk kunnen doen en virussen eerder de slijmvliezen binnen dringen.

Mocht je verkouden en grieperig zijn, neem dan vooral geen medicijnen die koortsverlagend werken. Daardoor kun je fijn doorwerken, maar ze storen ook natuurlijke mechanismes in het lichaam die je herstel bevorderen. Virussen en bacteriƫn leven daardoor langer en krijgen de kans zich uit te breiden door het lichaam. Je wordt zieker.