Alleen zijn kan je dood worden


Wil je alleen zijn? Pas op: oudere mensen met weinig sociale contacten hebben een grotere kans om te overlijden. Zelfs als ze graag op zichzelf zijn.

Wetenschappers onder leiding van Andrew Steptoe van het University College London legden 6500 Britten van 50 jaar een vragenlijst voor over hun eenzaamheid. Verder kerfden ze het aantal sociale contacten van de ondervraagden, zoals vrienden en familieleden waarmee ze regelmatig contact hadden. Ten slotte keken ze naar wie er stierf in de periode van 7 jaar die volgde.

De ouderen die het meest sociaal geïsoleerd waren (weinig sociale contacten hadden), hadden een 26 procent grotere kans te overlijden dan zij met een rijk sociaal leven. De eenzaamheid zelf (je eenzaam en verlaten voelen) was geen factor op de overleving, zodra andere factoren als rijkdom en gezondheidsproblemen eruit waren gefilterd.

De onderzoekers denken dat oude mensen met een weinig sociaal leven sneller sterven doordat ze niet te zorg krijgen die zo nodig hebben. Er is niemand die ze erop wijst goed te blijven eten en drinken, hun medicijnen in te nemen, en in noodgevallen is er niemand die ze kunnen bereiken.

Het onderzoek staat in PNAS.

Foto: Ricardo Carvalho