Alleen weekend sporten ook goed


sportschool

Om te profiteren van de gunstige effecten van sporten, hoef je niet meerdere keren per week te gaan. Ook alleen in het weekend bewegen is goed, als je maar komt aan minstens 150 minuten middelzware inspanning. Een sessie op zaterdag en zondag is al genoeg om je risico op voortijdige sterfte flink te verminderen, schrijft de Loughborough University in Groot-Brittannië in een onderzoeksrapport.

De universiteit bekeek de statistieken van 60.000 mensen gedurende vele jaren en ontdekte dat de ‘weekend warriors’ bijna net zulke grote gezondheidsvoordelen hadden als burgers die keurig om de een of twee dagen hun sportkloffie aantrekken. Het overgrote deel van de 8000 mensen die tijdens het 18-jarige onderzoek stierven, deed nooit aan sport.

Het onderzoek heeft een paar grote nadelen. Zo waren vrijwel alle deelnemers blank en van middelbare leeftijd (gemiddeld 59) en moesten ze zelf opgeven hoe vaak ze aan sport deden. Vooral dat laatste kan natuurlijk de uitslag beïnvloeden, niet iedereen is even eerlijk over het eigen regime. Toch gaat het om een dermate grote onderzoeksgroep, dat de uitkomsten wel degelijk geldig lijken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet je per week 150 minuten inspanning leveren waarbij je nog net met je buurman of -vrouw kunt praten. Wie buiten adem is, heeft of een slechte conditie, of doet serieus aan sport.