Alleen blije rat is kietelig


ratten-kietelen

Ratten zijn net mensen, als het op kieteligheid aankomt. Sommige van hun lichaamsdelen zijn kieteliger dan andere, zoals de buik. En als je ze kietelt, beginnen ze te lachen -soort van. Dat blijkt uit een studie van de Humboldt-Universität in Berlijn. Voor deze studie werden ratten door mensen gekieteld onder verschillende omstandigheden. Ook werden ze geaaid en aangehaald.

Opmerkelijk is het hysterische lachen van ratten als ze onder de juiste omstandigheden worden gekieteld. Want net als bij mensen is alleen een blije rat gevoelig voor de sensatie van vingers op zijn buikje. Maar als hij gelukkig was en de wetenschappers deden erg hun best, dan kwam er een soort hoog piepen uit de rat, alleen hoorbaar met de juiste apparatuur.

Een gelijktijdige scan van de hersens van de ratten toonde aan dat vooral het deel van de hersens dat zich met aanraking bezighoudt actief was tijdens de kietelsessies. Maar wanneer de dieren bang waren, gebeurde in dat kwabje weinig. Het lijkt wel alsof de signalen dan niet aankomen. De angst werd vooral met sterk licht aangewakkerd, daar hebben ratten een hekel aan.

Waren ratten echter lief aan het spelen, dan raakte het aanrakingscentrum in hun hersens ook al geprikkeld, alsof het zich klaarmaakte voor een lekker potje kietelen. Dat zegt volgens de onderzoekers veel over hoe emoties en aanrakingen werken bij ratten en waarschijnlijk ook bij mensen. Als we er emotioneel klaar voor zijn, komen aanrakingen veel meer aan.

De onderzoekers concluderen dan ook dat kieteligheid een trucje van de hersens is om het samenzijn te bevorderen. Het is een niet-seksuele aanraking die genot oproept en de banden tussen kietelaar en gekietelde aanhaalt. Zelfs als die behoren tot verschillende diersoorten, zo schrijven de Duitsers in het vakblad Science.