Alle mensen leven volgens zeven basisregels


zeven basisregels

Je zou het met alle conflicten, godsdiensttwisten en scheldpartijen op Twitter bijna vergeten, maar mensen zijn in de basis allemaal hetzelfde. We leven grotendeels zelfs volgens dezelfde regels, ontdekte een Britse antropoloog. Hij ploegde door meer dan een half miljard woorden in zeshonderd teksten van zestig belangrijke culturen en kwam overal zeven basisregels tegen waaraan je je moet houden.

Help je familie, help je (etnische) groep, vergeld slechte daden, wees dapper, heb respect voor ouderen en je superieuren, verdeel schaarse middelen eerlijkheid en heb respect voor het bezit van anderen, zijn de regels waaraan iedereen op deze aarde zich dient te houden, ontdekte Oliver Scott Curry van de University of Oxford.

Hij noemt het de universele moraal. Vrijwel alle volkeren hebben teksten waarin deze geboden zijn opgenomen. Of ze kennen een mondelinge traditie waarin deze zaken zijn geregeld. De opmerkelijke uitzondering zijn de Chuuk, een volk uit de Stille Oceaan. Zij houden zich aan alle overige regels, maar moedigen diefstal aan; het wegnemen van spullen van een ander zien ze als dapper en een teken van oprechtheid.

Antropologen hebben lang gediscussieerd of moraal iets universeels is. Er is een stroming binnen deze tak van de wetenschap die zegt dat iedere samenleving zelf regels heeft bedacht over hoe te leven. De andere tak beweert dat alle volkeren ter wereld een paar dezelfde regels delen. Dat is met deze studie bevestigd.

Ook Nederlanders leven volgens deze regels. Sommige zaken, zoals het vergelden van slechte daden, hebben we aan de staat uitbesteed. En wat betreft het helpen van je eigen groep, we zijn constant bezig de definitie daarvan aan te passen. Dat gaat niet altijd makkelijk, maar nodig is het wel om ons aan de regels te kunnen houden.

(Current Anthropology)