Aliens? Zoek gewoon de zoeker


radiotelescoop

Buitenaards leven, we zoeken er al decennia naar. Tot nu toe zonder succes. Dat komt omdat we verkeerd zoeken, zegt een internationale groep astronomen in het vakblad Astrobiology. Onze zoektocht is een schot hagel, terwijl we veel gerichter zouden kunnen kijken naar een klein deel van de ruimte.

Hun argument is simpel. De enige manier waarop we buiten ons eigen zonnestelsel planeten kunnen ontdekken, is wanneer het licht van een ster met regelmaat iets minder helder wordt. Dat duidt op een planeet die in een baan er omheen draait en iets van het licht tegenhoudt.

Zo kunnen we lang niet alle planeten ontdekken, alleen de exemplaren die vanuit ons gezien recht voor hun zon langs draaien. Dat zijn waarschijnlijk 100.000 planeten die vanuit aarde zichtbaar zijn. Zou op één van die planeten intelligent leven voorkomen, dan zijn die waarschijnlijk net zo hard op zoek naar buitenaards leven als wij. Ook voor die aliens geldt dat ze ons wel kunnen zien, maar veel andere planeten niet.

We zouden ons op die planeten moeten concentreren, zeggen de astronomen. Zoek gewoon de zoeker. Ze raden aan om alle radiotelescopen op die dunne band van de ruimte te richten waar ze net zo om hun ster draaien als wij. We zouden bovendien signalen kunnen sturen naar die band. Dat kan bijvoorbeeld via lasers, die heel gericht een eenvoudige boodschap kunnen uitzenden.

Kort geleden is het internationale Breakthrough Listen Project begonnen om naar buitenaards leven te zoeken. Daarvoor is 100 miljoen dollar beschikbaar. Volgens de schrijvers is het geld het beste besteed op deze manier.