‘Aliens hebben geen idee wat ze van aarde moeten denken’


Voyager gouden plaat

In 1977 verlieten twee sondes van Nasa de aarde, op weg naar onder andere Uranus. Maar wat moest er de het ruimtevaartuigen gebeuren na de missie? Nasa besloot deze Voyager I en II niet op Uranus te laten neerstorten, maar verder de ruimte in te sturen, voorbij ons zonnestelsel. Het zouden ambassadeurs van de aarde moeten worden, voor het geval aliens ze ooit zouden vinden.

Dus kregen ze beide berichten van aarde mee, in een stuk aluminium werden aanwijzingen geƫtst waar aarde was. Ook werd er een gouden LP meegestuurd (compleet met naald) met daarop groeten van wereldleiders en geluiden van over de hele wereld. Zo kunnen buitenaardse wezens zich een goed beeld vormen van wie we zijn en wat we doen.

Maar nieuw onderzoek van Bowling Green State University uit de VS trekt in twijfel of aliens ooit zullen begrijpen wat er op de gouden platen staat. Misschien interpreteren ze de geluiden, beelden en tekeningen wel totaal verkeerd. De boodschap van vrede kan zelf worden opgevat als een soort oorlogsverklaring, denken de onderzoekers. Wel een beetje laat, zowel Voyager I als II hebben inmiddels ons zonnestelsel verlaten.

Wat als buitenaardse wezens bijvoorbeeld heel anders communiceren? De geluiden die op de plaat staan zouden dan kunnen worden opgevat als vreemd en verwarrend, zo schrijven de onderzoekers in hun rapport. Er staan nogal wat muziekstukken op de gouden LP, van Strawinski tot Bulgaarse volksmuziek. Wie zegt dat het voor buitenaardse oren inderdaad harmonieus klinkt? Zelfs in het beste geval zal een alien geen idee hebben wat te denken van onze planeet.

Het meest zullen buitenaardsen leren van de Voyager sondes zelf, denken de Amerikaanse wetenschappers. De technologie, de vormgeving, de instrumenten aan boord zullen een indruk geven hoe onze samenleving in elkaar zat – in 1977. Als ze ons ooit bezoeken, zal het vooral opvallen dat we inmiddels geen LP’s meer beluisteren.