Alien blijkt misvormde baby


Ata mummie

Een oversized hoofd, langwerpige ogen, klein lichaam: de Ata-mummie uit de Atacama-woestijn in Chili lijkt in alles op een alien. Maar DNA-analyses onthullen nu de ware identiteit van het wezentje. Volgens genetische tests gaat het duidelijk om een mens – Ata is een klein meisje. Verschillende mutaties in het genoom leidden echter tot ernstige misvormingen van de botten en het hoofd. Zodanig dat het kind niet levensvatbaar was, zoals onderzoekers melden.

In 2003 deed de Chileen Oscar Muñoz een verrassende ontdekking in de Atacama-woestijn: hij vond de mummie van een schepsel van slechts 13 centimeter met een bizar uiterlijk. De mummie had een driehoekige, opvallend grote kop met langwerpige ogen. Het lichaam van de ‘Atacama-Humanoide’ was extreem smal en klein en miste twee ribben. Hiermee sloot de mummie perfect aan bij het stereotype van een buitenaards wezen – geen wonder dat geruchten over een buitenaardse vondst snel in omloop waren.

Maar wat zit er eigenlijk achter het bizarre uiterlijk van de Ata-mummie? Om dit te weten te komen, hebben genetici van Stanford University het raadselachtige wezen onderzocht. Gelukkig konden de onderzoekers een genoom isoleren in een ribbot van de Ata-mummie.

Omdat de mummie naar schatting slechts ongeveer 40 jaar oud is, was het DNA nog steeds relatief goed en volledig geconserveerd. De onderzoekers volgden het hele genoom en keken in het bijzonder naar mutaties die de bizarre verschijning van de mummie konden verklaren.

De DNA-onderzoeken maakten snel duidelijk: de Ata-mummie is geen alien. Haar DNA is voor 98 procent menselijk, rapporteren de onderzoekers. De resterende twee procent kon niet volledig worden ontcijferd vanwege het aangetaste materiaal. De Ata-mummie is vrouwelijk en komt uit het gebied waar ze is gevonden.

Maar waarom ziet deze mummie er zo ongewoon uit? Eerdere onderzoekers suggereerden dat het een doodgeboren baby was of een foetus. Vreemd genoeg leek de botstructuur van de mummie echter meer op een zes- tot achtjarig kind. Na bijna vijf jaar onderzoek, hebben wetenschappers nu het mysterie van hun bizarre uiterlijk opgelost. Dienovereenkomstig draagt het kleine meisje verschillende mutaties in het genoom, die samen leidden tot de ernstige misvormingen in het skelet en de schedel.