Algengroei toont enorme turbulentie Gibraltar

Satellietporno


Gibraltar

Slechts 14 kilometer breed is de Straat van Gibraltar, de zeestraat die Europa scheidt van Afrika. Hoe turbulent de zee hier is, toont deze opname. Daarop zijn dankzij de algenbloei in de lente prachtig de draaikolken te zien in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

De Straat van Gibraltar scheidt niet alleen twee continenten, maar vormt tevens de verbinding tussen twee enorme waterpartijen, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Stromingen en eb en vloed zorgen dat de mediterrane wateren steeds weer worden vernieuwd en aangevuld. Wat er zou gebeuren als de instroom zou worden geblokkeerd, was zes miljoen jaar geleden te zien. Toen droogde de Middellandse Zee tijdelijk op en werd een woestijnlandschap. Sommige mensen denken daarom dat Atlantis daar heeft gelegen.

Vandaag de dag stromen enorme watermassa’s van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee en omgekeerd. Allemaal door dat ene kleine gaatje. Heen gaat het water veelal langs de oppervlakte van de zee. Het water heeft zelfs een meetbare helling: het niveau ligt op de Middellandse Zeezijde ongeveer negen centimeter lager dan in de Atlantische Oceaan.

In diepere waterlagen van de Straat van Gibraltar is er echter een stroom in tegengestelde richting. Daar gaat het koudere en zoutere water van de Middellandse Zee naar de westkust van Spanje. De tegengestelde stromingen genereren enorme turbulentie in het water. Niet voor niets is deze waterweg bij schippers berucht. Hoe heftig het kan worden is op dit satellietbeeld van 8 maart te zien. Het toont de algendichtheid zoals die is opgepikt door de infraroodsensor van de Suomi NPP satelliet.