Illegaal experiment: doorbraak?


Als je fijngemalen ijzer in zeewater gooit, dient dat als voedsel voor fytoplankton. Deze minuscule organismes nemen CO2 op en zijn weer voedsel voor vissen. Je gaat er dus klimaatverandering door tegen en je verbetert de visstand. Vandaar dat sommige biologen en geologen denken dat het de oplossing kan zijn voor de problemen van onze zeeën en oceanen.

De baai van Haida Gwaii, waar het illegale experiment plaatsvond.

Alleen weten we niet precies wat de bijwerkingen zijn van het massaal dumpen van ijzervijlsel in zee. Daarom is het nog nooit op grote schaal gedaan. Tot nu toe. Een Canadese organisatie die zich inzet voor de zalmpopulatie aan de westkust van Canada heeft op grote schaal ijzer gedumpt in een baai. Dat heeft tot een explosie van fytoplankton geleid.

Het enige probleem is dat het experiment volledig illegaal is. De Haida Salmon Restoration Corporation heeft 100.000 kilo ijzer gedumpt zonder vergunning. Een woordvoerder van de organisatie heeft op de radio verteld dat de autoriteiten van tevoren wisten van de plannen. Maar de Canadese regering ontkent dat het op de hoogte was.

De dump, die in juli plaats vond, heeft al geleid tot een algenexplosie die zelfs vanuit de ruimte te zien is. Gespecialiseerde satellieten pikken een enorme toename van organische materie op. Het experiment mag dan illegaal zijn, het kan wel dienen om vast te stellen of het dumpen van ijzer een wondermiddel kan zijn voor onze oceanen. Misschien is deze illegale actie precies de doorbraak waar de geologische wetenschap op wacht.

Follow Faqtman on Twitter