Alcoholisten hebben kortere wijsvingers


Geef me je hand en ik vertel je wie je bent. Het klinkt als een goedkope versiertruc, maar er zit meer waarheid in dan je zou verwachten. Eerder ontdekten wetenschappers al dat mannen met een lange ringvinger aantrekkelijker worden gevonden en dat aan de mannenhand ook nog eens af te lezen valt hoe lief en empathisch hij is. Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat mensen waarvan de wijsvinger opvallend korter is dan de ringvinger een grotere kans hebben om alcoholist te worden.

Foto: Mr Tickle

Johannes Kornhuber is directeur van de psychiatrische kliniek van de Universiteit van Erlangen-Nurmberg. Zijn wetenschappers legden de vingers van 131 herstellende alcoholisten langs de meetlat en vergeleken de resultaten met die van 185 gezonde proefpersonen. De wetenschappers ontdekten dat zowel mannen als vrouwen waarvan de wijsvinger korter is dan de ringvinger meer kans hebben om alcoholist te worden en dat de kans groter wordt wanneer het verschil in lengte toeneemt.

Kornhuber vindt het verbazingwekkend dat je door het bestuderen van handen kan zien of iemand een verhoogd risico loopt om ziek te worden en of iemand misschien baat heeft bij preventieve maatregelen.

De lengte van de vingers wordt al voor de geboorte bepaald door de hoeveelheid testosteron die de baby in de baarmoeder krijgt. Blootstelling aan een hoge dosis van het hormoon zorgt voor kortere wijsvingers en langere ringvingers. Mannen hebben bij de geboorte meestal langere ringvingers dan wijsvingers terwijl deze vingers bij vrouwen vaak even lang zijn.

Follow Faqtman on Twitter