Alcoholisme genetisch bepaald?


Er is een grote kans dat alcoholisme wordt veroorzaakt door een gemuteerd gen. Britse onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd waarbij genetisch gemanipuleerde muizen de keuze werd gegeven tussen water en verdunde alcohol. Normale muizen vermijden de alcohol en gaan uitsluitend voor water.

Maar bij muizen bij wie het Gabrb1 gen opzettelijk was beschadigd, gebeurde iets geks. Ze lieten het water staan en dronken nog vrijwel uitsluitend alcohol. Dat deden ze zelfs als ze het water makkelijk kregen, maar voor de alcohol op een hefboompje moesten drukken. Door de alcohol werden ze uiteindelijk beneveld.

Bij mensen die een beschadigd Gabrb1 gen hebben, wordt vaak schizofrenie vastgesteld. Het gen speelt een belangrijke rol bij de beheersing, zodat het niet zo gek is dat de muizen er alcoholistisch van werden. Onder de scanner was te zien dat de muizen met het beschadigde gen een zeer actief deel van het brein hadden waar beloning wordt gereguleerd.

Meer onderzoek is nodig om vast te stellen of hetzelfde gen ook bij mensen een rol speelt bij alcoholisme. Het huidige onderzoek staat in Nature Communications.