Alcohol: wetenschappers weten het (niet)


wijn

Je moet niet meer dan één glas alcohol drinken, schreeuwen de krantenkoppen ons vandaag toe. Aanleiding is een groot internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet. Die conclusie is nogal kort door de bocht, als je kijkt naar de onderzoeksdata. Alcohol en wetenschap, het blijft een grappige combinatie. Wat is er nog meer over borrels onderzocht recentelijk?

Onder meer dat mensen die van een flinke slok alcohol houden, het beste ook behoorlijke koffiedrinkers moeten zijn. Uit een Australische studie blijkt dat leverschade door alcoholmisbruik gedeeltelijk teniet wordt gedaan door minstens drie koppen koffie per dag.

Dat je als blauwogige extra moet uitkijken met een borrel. Je hebt extra kans om alcoholist te worden. De gegevens voor dit Amerikaanse onderzoek komen uit een database met genetische informatie van tienduizend Amerikanen die gediagnosticeerd zijn met een psychiatrische ziekte, drugs- of alcoholverslaving. Daarbij zijn bovengemiddeld veel blauwogigen, ontdekte de universiteit van Vermont.

Onderzoek van de Oregon Health & Science University (VS) toonde bovendien aan dat gematigde alcoholinname goed is voor het immuunsysteem. Althans bij apen. Volgens de onderzoekers zou het bij mensen ook best eens zo kunnen zijn dat we ons beter tegen ziektes verweren bij af en toe een biertje.

Oh, en alcohol is slecht voor je cijfers als je studeert. Als je drinkt, presteer je slechter op tentamens en examens ontdekte het Amerikaanse National Bureau of Economic Research na het bekijken van statistieken. Op universteiten met een bar, gaan de cijfers van studenten die 21 worden – dan mag je legaal drinken – ineens drastisch naar beneden.

Maar toch wel de allermooiste: het drinken van één glas wijn maakt de drinker een stuk aantrekkelijker. Wie daarna door drinkt, verliest dat effect weer. De University of Bristol (GB) ontdekte dat effect door een groep proefpersonen naar foto’s van mensen te laten kijken die geen wijn, een glas wijn of een halve liter wijn hadden gedronken.