Alcohol: van deze wetenschappers mag het wél


alcohol

Volgens recent onderzoek, uitgevoerd in Nederland, zou één glas alcohol per dag al schadelijk zijn. Maar niet alle wetenschappers zijn het daar mee eens. Onderzoekers van de Universiteit van Texas hebben vastgesteld dat mensen die regelmatig drinken minder snel zullen sterven dan mensen die nooit in hun leven hebben gedronken. Hoewel de gevolgen voor de gezondheid van overmatig alcoholgebruik algemeen bekend zijn, lijkt ‘alles met mate’ een heel verstandige houding.

De Texanen volgden proefpersonen in de leeftijd van 55 tot 65 jaar over een periode van 20 jaar en monitorden alcoholinname en gezondheid. Ze ontdekten dat de sterftecijfers het hoogst waren bij mensen die nooit een slokje alcohol hadden gehad, iets lager voor zware drinkers en het laagst voor matige drinkers. Uiteraard corrigeerden de onderzoekers voor andere factoren, waaronder sociaal-economische status en niveau van fysieke activiteit.

Zelfs zware drinkers leken dus beter af dan de niet-drinkers in de studie, met een vroegtijdig sterftecijfer van 60 procent. Een mogelijke verklaring voor het ongewone resultaat zou volgens de Texanen kunnen zijn dat drinken een goede manier is om sociale netwerken te onderhouden, die een rol spelen bij het in stand houden van de mentale en fysieke gezondheid naarmate we ouder worden.

Ze onderstrepen dat het altijd belangrijk is om verantwoord te drinken omdat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot kanker, beroertes, hartaandoeningen en hersenbeschadiging. Hoewel ook daar een kopje koffie de volgende dag misschien kan helpen.