Alcohol maakt hongerig


dreamstime_16175324

Veel mensen houden van een aperitiefje voor de maaltijd. Maar waarom eigenlijk? Een nieuwe studie toont aan dat dranken als wijn en bier onze reuk beïnvloeden. Door voor de maaltijd te drinken, ruikt het eten veel beter. We eten daardoor waarschijnlijk meer.

Dat schrijven wetenschappers van de Amerikaanse Indiana University in het vaktijdschrift Obesity. Ze hebben zelfs een naam voor dit fenomeen, ‘The Aperitif Effect’. Ze hebben dit effect ontdekt door 35 vrouwelijke vrijwilligers alcohol in te laten nemen via een infuus. Een controlegroep kreeg een zoutoplossing via het infuus. Daarna kregen de vrouwen allerlei geuren, van eten en andere zaken, voorgeschoteld.

Tijdens dit experiment werd de hersenactiviteit van de vrouwen gemeten via een scan. Het bleek dat de vrouwen met alcohol in hun bloed veel heftiger reageerden dan de vrouwen met de zoutoplossing. Ze roken schijnbaar beter en hadden veel meer belangstelling voor voedsel.

Volgens de onderzoekers moet je dit effect optellen bij de calorieën die in alcohol zitten. Wie drinkt, gaat eten. Wie veel drinkt, zal uiteindelijk behoorlijk veel dikker worden. Ze raden dan ook aan de relatie tussen alcohol en voedsel beter te onderzoeken, totdat duidelijk is hoe de twee zich precies tot elkaar verhouden.