Alcohol maakt anderen aantrekkelijker


Mensen in de kroeg worden ineens een stuk aantrekkelijker nadat je een derde biertje hebt besteld. Onderzoekers van de University of Bristol’s Tobacco and Alcohol Research Group (TARG) hebben een groep proefpersonen in tweeën gesplitst. De ene helft kreeg een drankje dat alleen maar alcoholisch leek, de andere helft kreeg echte alcohol te drinken. Beide groepen moesten daarna foto’s van mannen en vrouwen beoordelen op aantrekkelijkheid.

De mensen die de echte alcohol hadden gedronken, schatten de foto’s veel sneller in als aantrekkelijk dan de mensen die nuchter waren. Dit gebeurde in het laboratorium, de volgende stap is om het experiment te herhalen in de habitat van de alcoholconsument: de bar.

Dit onderzoek bevestigt een Frans experiment (Université Pierre-Mendes France) waaruit bleek dat mensen zichzelf ook veel aantrekkelijker vinden als ze een paar glazen op hebben. Koppel dat aan Amerikaans onderzoek (University of Missouri) dat aantoonde dat mensen na alcoholinname minder schaamte kennen, en je hebt de reden dat zo veel (kortstondige) relaties in de kroeg beginnen.

Of we iemand aantrekkelijk vinden, is een beslissing die we nemen met het oudste deel van onze hersens. Dit reptielenbrein blijkt uit eerdere test moeilijk te beïnvloeden met alcohol. Dat suggereert dat alcohol vooral onze terughoudendheid wegneemt en zorgt dat we niet meer rationeel naar andere kijken, maar vooral met dierlijke lust.