Alcohol gevaarlijker dan heroïne


Een ontslagen Britse topwetenschapper doet een boekje open over alcohol.

Iedereen die blowende vrienden heeft, heeft het wel eens gehoord: ‘Andere mensen drinken weer alcohol, dat is past echt een harddrug!’ Zulke gesprekken over wat er nu erger is, lijken vaak nogal zinloos; mensen die vooral hun eigen verslavingen goedpraten. Met wetenschap heeft het in ieder geval weinig te maken.

Het wordt gelijk interessanter als de bewering komt van een belangrijke wetenschapper die lange tijd de Britse overheid adviseerde. Zeker als deze David Nutt bekend staat om zijn omstreden meningen over het rangschikken van de gevaren van verschillende drugs, en vorig jaar zelfs ontslagen is om deze meningen.

alcohol
De Britse regering zou emotie en politiek boven de wetenschap plaatsen. Foto: Joe Cashin

Nutt heeft in het verleden al meer onderzoeken in deze richting gedaan, maar dit jaar heeft hij een nieuwe studie gepubliceerd in het gerespecteerde vakblad The Lancet waarin hij de schadelijke gevolgen van verschillende soorten drugs rangschikte. De bevindingen van Nutt zijn dat zowel alcohol als tabak stukken gevaarlijker zijn dan heroïne en crack.

Nutt pleit al jaren voor een nieuwe manier om de gevaren van drugs te rangschikken. In Groot-Brittannië bestaan er verschillende ‘klassen’ drugs. Volgens Nutt zou alcohol, dat momenteel niet in de rangschikking voorkomt, met gemak onder ‘klasse A’ (ongeveer gelijk aan harddrugs) vallen als de overheid wetenschappelijke criteria gebruikte.

Nutt kreeg het in 2009 aan de stok met Alan Johnson, de minister van Binnenlandse Zaken onder Gordon Brown. Terwijl hij voorzitter van het adviesorgaan over drugsmisbruik (ACMD) was, beschuldigde hij de overheid er openlijk van dat ze politiek en emotie boven wetenschap en rationaliteit stelde. Johnson besloot daarop Nutt de zak te geven.

Sindsdien zet Nutt zijn onderzoek voort met een aantal andere wetenschappers van de ACMD die besloten op te stappen. Nu Johnson en Brown weg zijn, hopen ze weer serieus genomen te worden; één van de twee nieuwe regeringspartijen stond sympathiek tegenover de beweringen van Nutt.

Bron foto: Joe Cashin

Follow Faqtman on Twitter