Afvallen? Koop rode borden


Wie wel een paar pondje kwijt kan raken, gaat het beste nu naar de winkel om een set rode borden te kopen. Mensen die van deze kleur vaatwerk eten, stoppen duidelijk minder in hun mond. Zelfs als ze flink honger hebben. In het vaktijdschrift Flavour is net een zeer interessant onderzoek gepubliceerd over de invloed van materiaal op smaak- en eetbeleving.

Een van de opmerkelijke uitkomsten: wie soep eet met een plastic lepel, schat de prijs van dat gerecht hoger in dan iemand die met metaal lepelt. Nog zoiets geks, vlees dat vanaf de punt van een mes wordt gegeten smaakt zouter dan hetzelfde vlees dat wordt gehapt vanaf een vork of een tandenstoker.

Volgens de onderzoekers bewijst dit onderzoek met proefpersonen die met verschillend bestek en borden aten dat smaak zeer subjectief is en in hoge mate wordt beïnvloed door omgevingsfactoren. Zelfs voor het eten in je mond komt, geven de hersens prikkels af wat betreft de smaak die ze verwachten.

Dit onderzoek bevestigt eerdere onderzoeken dat chocolademelk als lekkerder wordt ervaren als het uit een oranje mok wordt genuttigd. Uit een ander experiment komt naar voren dat mensen een dronkenachtige sensatie ondervinden nog voor ze bier drinken.