Afvallen? Grotere vork!


Je eet te veel en daardoor ben je wat te dik. De oplossing is simpel: koop groter bestek en je eet veel minder.

Mensen zijn er slecht in om te beslissen of ze vol zijn. Het gevoel dat je genoeg hebt gegeten kent een vertraging, waardoor mensen soms te veel eten. De gevolgen zijn bekend, zwembandjes rond het middel en dijen die bij het lopen tegen elkaar kletsen.

Mensen weten dat ze hun volheidsgevoel maar slecht kunnen inschatten. Uit onderzoek blijkt dat we letten op allerlei aanwijzingen hoeveel we hebben gegeten. Hoeveel happen heb ik genomen? Zit er nog veel soep in mijn kom?

Foto: dvs.

Het grote voordeel voor afvallers is dat je deze aanwijzingen kunt manipuleren, koop gewoon grotere vorken en je eet minder. Dat zeggen onderzoekers van de University of Utah (VS). Zij experimenteerden in een restaurant met verschillende afmetingen van bestek. Ze merkten dat vooral grotere vorken betekenen dat mensen minder eten.

Hoe komt dat? De theorie is dat het in de mond steken van een grote vork zorgt voor het gevoel dat je veel eet. Het totale volume van een hap is immers meer dan bij een kleine vork. Neem bij de grote vork een klein bord. Uit eerder onderzoek komt naar voren dat een klein bord je eten groter doet lijken, waardoor je minder eet.

Het onderzoek over de vorken staat in het komende nummer van het Journal of Consumer Research.

Follow Faqtman on Twitter