Afrikaanse leeuw bedreigde diersoort


panthera leo leo

De dood van de leeuw Cecil brengt toch nog iets goeds voort. De Amerikaanse US Fish and Wildlife Service (FWS) heeft Afrikaanse leeuwen op hun lijst met bedreigde diersoorten gezet. Daardoor mogen de dieren alleen nog worden afgeschoten in het kader van programma’s om de wildstand op peil te houden. De dieren of hun lichaamsdelen mogen ook niet meer verhandeld worden, tenzij met toestemming van de autoriteiten.

Hoewel de wet alleen geldt voor de Verenigde Staten en haar inwoners, is het een duidelijk signaal naar Afrikaanse landen en jagers over de hele wereld dat je van leeuwen af moet blijven. Een Europese jager die een leeuw in Zimbabwe schiet, kan bij een bezoek aan de VS op zijn daad worden aangesproken.

Leeuwen zijn ook daadwerkelijk bedreigd. Populaties zijn met 43 procent afgenomen in de laatste 20 jaar. Van de Afrikaanse leeuw, de Panthera leo leo zijn nog maar 1400 exemplaren over in het wild. Maar of de wet gaat werken om de dieren te beschermen? De FWS kan geen gevangenisstraf opleggen voor het schieten van een leeuw. Een jager die dat doet, verliest alleen zijn vergunning om in de toekomst nog te mogen jagen. Eventueel kan hij of zij een boete krijgen.