Afrikaans dieet rekent af met kanker


Ons eetpatroon heeft een direct effect op het risico op darmkanker. Dat toont een internationale studie aan waaraan microbiologen van Wageningen University hebben deelgenomen.

Bij zwarte Zuid-Afrikanen komt darmkanker nauwelijks voor. Bij Amerikanen van Afrikaanse afkomst is het aantal gevallen van darmkanker juist het hoogst. Het eetpatroon van beide groepen is sterk verschillend. Het menu van de Afrikanen is vezelrijk, en bevat weinig eiwitten en vetten. Ze eten veel fruit en vezelrijke planten. De Afro-Amerikanen krijgen daarentegen weinig vezels binnen, terwijl de aandelen eiwitten en vetten in het menu hoog zijn. Ze eten veel rood vlees, geraffineerde suikers en vet (foto).

Uit de studie blijkt dat het risico op darmkanker omhoog gaat bij de Afrikanen als ze slechts 14 dagen het Amerikaanse dieet consumeren. Omgekeerd verminderd het risico bij de Amerikanen als ze twee weken het Afrikaanse dieet volgen.

Hoe komt dat? De onderzoekers constateerden dat het dieet in beide gevallen grote invloed heeft op bacteriën en metabolieten (stofwisselingsproducten) die als risicofactor worden gezien voor het ontwikkelen van darmkanker. Zo is bij het Afrikaanse eetpatroon de fermentatie van koolhydraten hoger. Daarbij komt meer van de stof butyraat vrij, dat het risico op darmkanker verlaagt. Tegelijk veranderen de darmbacteriën van samenstelling.

Ook de productie van secundaire galzouten, die het kankerrisico verhogen, daalt als gevolg van consumptie van het Afrikaanse dieet. De consumptie van het Amerikaanse dieet zorgt voor het tegenovergestelde effect.