Afhankelijke man sneller ontrouw


Je hebt twee mannen. Eentje die zelf een behoorlijke boterham verdient en eentje die leeft op het riante salaris van zijn vrouw. Welke van de mannen zal statistisch gezien sneller vreemdgaan? Man nummer twee, is het opmerkelijke antwoord. Volgens een nieuwe studie zal uitgerekend hij die afhankelijk is van zijn vrouw, haar sneller bedriegen.

Het gaat om een studie van de University of Connecticut (VS) die is gepubliceerd in het vakblad American Sociological Review. De onderzoekers hebben daarbij gebruik gemaakt van data van de Amerikaanse National Longitudinal Survey of Youth. Ze bekeken de cijfers van deze dieptestudie naar gewoontes van Amerikanen voor de jaren 2001 tot 2011. Zo kregen ze de data in handen van 2.750 getrouwde personen in de leeftijd van 18 tot 32.

Zowel mannen als vrouwen die leven op het geld van hun partner hebben een grotere neiging tot vreemdgaan. Bij financieel afhankelijke vrouwen doet 5 procent het; bij mannen zelfs 15 procent. Voor vrouwen geldt ook het omgekeerde: hoe meer zij bijdraagt aan het familie-inkomen, hoe kleiner de kans dat ze een avontuurtje heeft.

Waarom vooral mannen met een goedverdienende vrouw vreemd gaan, is volgens de onderzoekers goed te verklaren. Hij wil zijn lagere status als man-van compenseren met seksuele losbandigheid.