Afgewezen tieners daten jonger


Tieners die zich afgewezen voelen door hun ouders, beginnen eerder met daten dan tieners uit een harmonieus gezin, dat ontdekte sociologe Katya Ivanova van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze vergeleek vragenlijsten die duizenden tieners uit Nederland en Zweden hadden ingevuld en vertelt: “Een sluitende verklaring hebben we niet gevonden, maar we denken dat deze tieners compensatie zoeken voor de warmte die ze thuis missen.

Verliefde tieners. Foto: Flickr.com/LShave

Gescheiden ouders
Ook kinderen van gescheiden ouders gaan eerder op zoek naar liefde buiten het gezin, maar dit geldt niet voor alle kinderen uit gebroken gezinnen. Scheiden de ouders voordat hun kind 11 is of na hun 13e levensjaar, dan is er weinig aan de hand. Maar een scheiding kan een kind dat 11, 12 of 13 is behoorlijk beïnvloeden. Ivanova: “In deze fase zijn tieners enorm in ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Daardoor zijn ze minder goed in staat veranderingen in hun leven te bolwerken en eerder geneigd buitenshuis troost of bevestiging te zoeken.”

Een- of twee-ouders?
Nederlandse tieners in eenoudergezinnen daten minder snel dan tieners uit een gezin met twee ouders. Uit een eerder Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen die alleen met hun vader of moeder opgroeiden, eerder amoureuze ervaringen opdeden. Het verschil is volgens de onderzoekster waarschijnlijk te verklaren door de verschillende werksituaties: “Veel Amerikaanse ouders, ook in eenoudergezinnen, werken fulltime. Daardoor is er minder ouderlijk toezicht en beginnen kinderen eerder te experimenteren. In Nederland wordt veel deeltijd gewerkt en zijn tieners minder alleen thuis.”

Als ze later groot zijn
Wanneer tieners een slechte band met hun ouders hebben, of hun ouders een slechte band met elkaar, is de kans groot dat ze op latere leeftijd zelf nooit gelukkig zullen zijn in een relatie. Ivanova: “Dit laat zien hoe belangrijk ervaringen in onze jeugd zijn voor ons latere leven. We denken vaak dat we als volwassenen zelfstandig besluiten nemen, bijvoorbeeld ten aanzien van relaties, maar veel van onze keuzes worden sterk bepaald door wat we in onze jeugd hebben meegemaakt.”

Follow Faqtman on Twitter