Afgebroken geslachtsdeel spinnenmannetje heeft zijn nut


De zijdespin (Foto: Sarefo/CC 2.5 Algemeen)

Het mannetje van de zijdespin is vele malen kleiner dan het vrouwtje. Dat is nadelig bij de seks, want het vrouwtje heeft de neiging het mannetje al na 10 seconden op te eten, wat de kans op nageslacht niet bepaald ten goede komt. Maar daar heeft de natuur iets op gevonden: zijn geslachtsdeel breekt af, blijft in haar steken, en voorziet haar nog voor lange tijd van zijn sperma.

Dat blijkt uit een studie van Daiqin Li en collega’s (Universiteit van Singapore) onder zijdespinnen. Zij lieten 25 zijdespinnenpaartjes de ‘daad’ verrichten in hun lab, waarbij ze keken naar de mate van beschadiging van het mannelijk geslachtsdeel, de palp, en de hoeveelheid sperma in het vrouwtje.

Elke sessie resulteerde in verwonding van de palp, en in bijna 90 procent van de gevallen brak hij zelfs volledig af. En wat bleek? Het afgebroken lid bleef tot 20 minuten sperma in het vrouwtje pompen. Het vormde zelfs urenlang een ‘prop’ om te voorkomen dat concurrenten hun gang zouden kunnen gaan met het vrouwtje. Wat je geslachtsorgaan al niet kan doen na je dood…

Overigens hebben de mannetjes wiens lid afbrak en op tijd wisten weg te komen van de malende kaken van het vrouwtje ook nog hun nut. Deze zogenoemde eunuchs beschermen het nageslacht tot zij op eigen poten kunnen staan. Nog een staaltje van moeder natuur.

Follow Faqtman on Twitter