ADHD door narcose


Een van de meest opzienbarende dingen aan ADHD is de toename van het aantal gevallen. Dertig jaar geleden was de aandoening bijna niet bekend, nu wordt het in sommige leeftijdscategorieën bij 35 procent van alle kinderen ontdekt. Autochtone kinderen hebben het vaak, bij allochtone kinderen wordt het bijna niet ontdekt. Jongens hebben het drie keer zo vaak als meisjes.

Het medicijn tegen ADHD: Ritalin.

Volgens sommige onderzoekers bestaat ADHD daarom niet, al werd het al meer dan een eeuw geleden ontdekt. Anderen zeggen dat er een betere omschrijving van de ziekte nodig is, omdat nu te veel kinderen het hebben. Over de oorzaak lopen de meningen zo mogelijk nog verder uiteen. Erfelijke factoren, kleurstoffen in voedsel en televisie worden allemaal genoemd. Komt er nog eentje bij: narcose.

Artsen van de Mayo Clinic in New Hampshire (VS) hebben ontdekt dat kinderen met ADHD veel vaker onder narcose zijn geweest. Onder 5000 kinderen kwam bij 7,3 procent ADHD voor. Maar bij kinderen die een operatie onder narcose hadden ondergaan voor ze 2 jaar waren, liep dat op naar 10,7 procent. Kinderen die twee keer onder narcose waren geweest voor hun tweede verjaardag, hadden zelfs in 17,9 procent van alle gevallen ADHD.

De onderzoekers geven toe dat ze niet weten of drukke kinderen zichzelf vaker verwonden zodat ze moeten worden geopereerd of dat operaties zorgen voor drukke kinderen, maar de correlatie tussen de twee is interessant voor ouders. Die moeten bij jonge kinderen nu besluiten of ze op korte termijn willen opereren, waarbij ze de kans lopen op problemen later.

Het onderzoek staat in het tweede nummer van Mayo Clinic Proceedings van 2012.

Follow Faqtman on Twitter