Actrices vooral aankleding


actrices

Vrouwen kopen de helft van alle bioscoopkaartjes. Maar op het scherm doen ze veel minder mee, ontdekten onderzoekers. Van de 4342 sprekende rollen in de honderd best bezochte films van 2009 was maar 32,8 procent van de rollen voor actrices.

Als een vrouw in een film voorkomt, is ze vaak aankleding. In 25,8 procent van alle rollen hebben vrouwen ‘sexy kleding’ aan, tegen 4,7 procent van de mannen.De sexy kleding wordt vooral gedragen door jonge vrouwen, terwijl bij mannen alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd.

Oudere actrices komen moeilijk aan de bak, slechts een kwart van de rollen ging naar vrouwen tussen 40 en 69. Slechts 3,9 procent van alle films wordt gemaakt door een vrouwelijke regisseur.

Ook bij de Oscars komen vrouwen er bekaaid af. In Hollywood is 6 procent van de regisseurs vrouw. Maar slechts een keer heeft een vrouw de Oscar voor beste regie gewonnen, Kathryn Bigelow. Slechts zes vrouwen hebben een Oscar voor beste productie gewonnen, allemaal samen met mannelijke collega’s. De meest succesvolle vrouw in Hollywood was actrice Catherine Hepburn, die vier Oscars won, maar ze nooit ophaalde.