Acht miljoen dode honden


Een gedeeltelijk gemummificeerde puppie. Foto: Scott Williams, Cardiff University.

In Egypte worden catacomben uitgegraven vol dode honden. De schatting is dat het er wel acht miljoen zijn.

Egypte, een dikke 2500 jaar geleden. Als je geluk nodig had, of je oogst stond op het punt te mislukken, dan kon je maar beter een offer brengen. Je moest de goden gunstig stemmen. Dus ging je naar de markt, kocht een hond en vervoegde je bij de tempel. Daar werd de hond gedood en gemummificeerd en begraven. Kon jij met een gerust hart naar huis.

Voor de oude Egyptenaren was de hond namelijk een aardse vorm van de god Anubis.

De 'hondgod' Anubis. Foto: Jon Bodsworth.

Wie een hond mummificeerde en naar het hiernamaals stuurde, kwam in een goed blaadje te staan bij Anubis, die zelf trekjes van een hond had.

Daardoor liggen er nu talloze honden onder het Egyptische zand. Bij Sakara is een Egyptisch-Nederlands-Brits team bezig een catacombe uit te graven vol met hondenmummies. Dat deze gangen bestaan is al meer dan honderd jaar bekend. Lokale mensen graven al jaren hondenmummies op, vermaalden ze en gebruikten het poeder als kunstmest.

Maar nu worden de gangen beschermd en beetje voor beetje in kaart gebracht. Ze zijn nog veel groter dan voorheen gedacht. Niet minder dan acht miljoen hondenlijken moeten er liggen, zo maakte de onderzoeksleider van Cardiff University vandaag bekend.

Follow Faqtman on Twitter