Aboriginals zijn Indonesiërs


Bron: commons.wikimedia.org

Australië is 4000 jaar geleden bevolkt door Aziaten. De Aboriginals die er wonen, komen uit India en Indonesië en zijn vermoedelijk per schip naar hun nieuwe thuisland gekomen. Dat is de uitkomst van DNA-onderzoek door het Max Planck Instituut in Leipzig, Duitsland.

Vanwege hun afwijkende uiterlijk gingen antropologen er tot nu toe van uit dat de Aboriginals veel vroeger naar Australië waren gekomen en vervolgens in isolatie hebben geleefd. Ze zouden los van de rest van de wereld zijn geëvolueerd.

Inderdaad zijn er aanwijzingen dat Australië al 40.000 jaar geleden is bevolkt, maar geïsoleerd was het daarna niet. Rond 4000 jaar geleden kwam er een grote volksverhuizing op gang, blijkt uit het DNA. Het genetisch materiaal van Aboriginals verschilt niet heel veel van genetisch materiaal dat in Indonesië werd afgenomen. Tussen beide volkeren zaten 141 generaties – of 4000 jaar – verschil.

Archeologisch onderzoek ondersteunt deze theorie. Rond 4000 jaar geleden duikt de dingo, de Australische wilde prairiehond, ineens op. Vermoedelijk is die meegenomen door de nieuwe bewoners.

Foto: commons.wikimedia.org