Aboriginals oudste volk ter wereld


aboriginal

De Australische aboriginals zijn het oudste volk dat op aarde rondloopt. Ze zijn genetisch en cultureel al 50.000 jaar oud en behoren tot de directe afstammelingen van een groep mensen die 72.000 jaar geleden Afrika verliet. Rond 58.000 jaar geleden begonnen ze de zeestraat tussen Azië en Australië over te steken. Het waren de eerste mensen die een dergelijk verre zeereis maakten.

Dat concluderen genetici van de universiteit van Kopenhagen in Denemarken. Ze deden genetisch onderzoek in Australië en op Papua Nieuw-Guinea. Zo ontdekten ze ook dat de oorspronkelijke inwoners van Papua 37.000 jaar geleden uit Australië kwamen. Schijnbaar zit het reizen bij de aboriginals in het bloed.

Dat de aboriginals zo’n homogene groep zijn, komt hoofdzakelijk door het feit dat ze uiterst geïsoleerd leefden. Tot 4000 jaar geleden kwamen ze nauwelijks in aanraking met andere volkeren. Toch hebben ze 4 procent ‘vreemd’ dna in hun systeem. Dat is waarschijnlijk afkomstig van mensachtigen die ze op weg naar Australië tegenkwamen.

Genetische geschiedschrijving is een populair onderzoeksveld tegenwoordig. Tegelijk met het onderzoeksrapport over de aboriginals kwamen twee andere grote studies uit, eentje uit de VS en een andere uit Estland. Beide komen tot totaal andere conclusies over de vraag hoe de mensen de wereld bevolkten vanuit Afrika. Was er sprake van één, twee of drie golven? Die vraag valt dus nog niet goed te beantwoorden.

Een nieuwe loot aan de wetenschappelijke stam kan dat misschien wel gaan doen. Die vergelijkt genetische informatie met archeologische vondsten om een beter beeld te kunnen krijgen van onze voorvaderen. Zo zijn in de VS recent sterke aanwijzingen gevonden dat mensen daar samenleefden met wolharige mammoets. Dat betekent dat mensen al eerder Amerika bevolkten, of dat wolharige mammoets langer hebben geleefd dan eerder gedacht.