Aboriginals eerste ontdekkingsreizigers


De Australische Aboriginals stammen rechtstreeks af van een vroege migratiegolf van Afrika naar Azië, die ongeveer 70.000 jaar geleden plaatsvond. Daarmee kwamen ze minstens 24.000 jaar vóór de volgende migratiegolf uit Azië en Europa aan.

Een aboriginal vrouw. Directe familie van de eerste mens?
Dat blijkt uit genoomonderzoek door onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Science en vragen om een herinterpretatie van de wereldgeschiedenis.

Begin twintigste eeuw schonk een Aboriginal-man uit West-Australië een haarlok aan een Britse antropoloog. Nu, een eeuw later, hebben onderzoekers het DNA uit deze haren geïsoleerd om het genoom van de eerste Australiërs te ontrafelen en zo meer licht te werpen op de vroege verspreiding van de moderne mens.

Het genoom, dat geen invloeden van moderne Europese Australiërs bleek te bevatten, laat zien dat de voorouders van de Aboriginal-man tussen 75.000 en 64.000 jaar geleden afgesplitst moeten zijn van andere menselijke volkeren. Daarmee zijn de Australische Aboriginals de eerste ontdekkingsreizigers. Via Azië zijn ze zo’n 50.000 jaar geleden in Australië aangekomen.

Het onderzoek heeft grote consequenties voor ons begrip van de verspreiding van onze menselijke voorouders over de aarde. Tot nu toe zijn oude menselijke genomen alleen verkregen vanuit haar dat in bevroren toestand bewaard is gebleven. De onderzoekers hebben nu aangetoond dat ook haar dat in veel minder ideale omstandigheden bewaard is, gebruikt kan worden voor genoomonderzoek, zonder risico van vervuiling met modern menselijk materiaal.

Follow Faqtman on Twitter